Pamojafestivalen

Artister & föreläsare

Musik

Maydar

Har du någonsin undrat vad som skulle hända om du blandar melodier och attityd från den moderna skolans R’n’B med influenser från det rika musikarvet från Irland och Sverige? Oavsett om du undrat eller ej så finns nu svaret: MAYDAR. Denna multifacetterade DIY-artist är onekligen en produkt av sin tid. Hennes sound sträcker sig över traditionella gränser som genre och kategori och identifieras snarare av hennes atmosfäriska produktioner, uppfinningsrika lyrik och melodiska kontraster. Med en lång historia av samarbeten i ryggen, bl.a. som ena halvan av duon Anaye, en del av kollektivet Femtastic och features på låtar av t.ex. Gnucci och Chris Tall, arbetar MAYDAR också med sitt soloprojekt och släppte i höstas sitt debutalbum med egenproducerade och -skrivna låtar.

Sousou och Maher Cissoko

Sousou & Maher Cissokos musik är precis så gränsöverskridande som livet de lever tillsammans; ständigt i rörelse över flera kontinenter och med de musikaliska och mänskliga mötena som främsta drivkrafter.

I linje med arvet från Cissoko-familjens historieberättande bär sångerna med sig ett viktigt budskap av att mötas och skapa länkar istället för gränser mellan länder och människor, deras musik talar till människor oavsett ålder och bakgrund och bottnar i den urgamla griot-traditionen där historia, nutid och framtid blir till en enhet.

Föreläsningar

Julia Uusitalo Kemi

Islamofobin i dagens samhälle växer. Men vad är det egentligen muslimer tror på? Varför fastar muslimer upp till 20 timmar per dag under en månads tid?  För tre år sedan var det den här typen av frågor som hon själv ställde sig. Svaren hon fick ledde till att hon ett år senare tog steget att konvertera.

Julias föreläsning handlar om hennes resa till Islam och hur livet har förändrats efter att hon tog beslutet att bli muslim. Hon kommer även att prata om de fördomar hon möts av i vardagen och diskutera hur dessa kan bemötas.

Showan Shattak

I samarbete med ABF Norr välkomnar vi till två inspirerande föreläsningar med Showan Shattak!

Efter en demonstration i Malmö den 8 mars 2014 överfölls Showan och hans kamrater av knivbeväpnade nazister. Under tiden i koma blev han ofrivilligt en ikon, ett ansikte för kamp och överlevnad. Hashtaggen #kämpamalmö gick från sociala medier till en demonstration som samlade tiotusentals Malmöbor.

Nu kommer Showan till Kiruna för att ge två upplyftande föreläsningar om att skapa politiskt engagemang där andra inte trodde att det fanns och att aldrig ge upp trots motstånd.

Länk till dokumentärfilmen “The Antifascists/Antifascisterna” – ett porträtt av den antifascistiska rörelsen i Sverige och Grekland: https://youtu.be/XYHnd4boUoM

Workshops

Serigne Dial och Emma Taube

För sjätte året i rad välkomnar vi med stor värme två av Kirunas starkast lysande danssjälar! Serigne kommer vi i år att få se i två uppvisningar tillsammans med sina elever från kulturskolan.

Under lördagen ger vi er sen möjlighet att prova på Västafrikansk dans under ledning av Emma Taube. Ett danspass för alla, oavsett tidigare erfarenhet!

Kom och upplev den otroliga energi, glädje och tillsammansanda Emma och Serigne sprider!